Ο χορός είναι μια μορφή τέχνης όπου η πλαστικότητα των κινήσεων και η ρυθμική ακριβής και συνεχής εναλλαγή των θέσεων του ανθρώπινου σώματος προσδίδουν τα καλλιτεχνικά στοιχεία. Ο χορός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη μουσική, το συναισθηματικό και εκφραστικό περιεχόμενο της οποίας είναι ενσωματωμένο στη χορογραφία, στις κινήσεις και τις φιγούρες.
Οι ballroom χοροί είναι μια ομάδα χορών σε ζευγάρια που έχουν λαϊκές ρίζες και εκτελούνται σε βραδιές χορού, σε χοροεσπερίδες, διαγωνισμούς οι οποίοι διεξάγονται σε ειδικές αίθουσες με παρκέ με ειδικά παπούτσια χορού. Από μια τεράστια γκάμα τόσο των ελίτ (καθημερινών) όσο και τον λαϊκών χορών, στην ομάδα των ballroom βρέθηκαν χοροί οι οποίοι χαρακτηρίζονται από 2 γνωρίσματα: όλοι οι ballroom χοροί είναι σε ζευγάρια, το ζευγάρι αποτελεί ένας άνδρας και μια γυναίκα χωρίς να χάνεται η μεταξύ τους σωματική επαφή.
Η λέξη «ball» (бал) στα ρωσικά ήρθε από τη γαλλική γλώσσα και προέρχεται από το λατινικό ρήμα ballare το οποίο σημαίνει «χορεύω».
Οι ballroom χοροί έχουν μια μοναδική ιστορία, η οποία καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τη δημοτικότητά τους τόσο ως ψυχαγωγικό μέσο όσο και ως αγωνιστικό άθλημα. Οι ballroom χοροί, με τη μορφή που τους ξέρουμε σήμερα, γεννήθηκαν στην Αγγλία στα τέλη του 18ου - αρχές του 19ου αιώνα. Εκείνη την περίοδο, οι χοροί αποτελούσαν προνόμιο της υψηλής κοινωνίας, αναπόσπαστο στοιχείο μεγάλων κοσμικών χοροεσπερίδων. Στα τέλη του 19ου - αρχές του 20ου αιώνα, έγινε δημοφιλής μεταξύ των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, τα οποία επισκέπτονταν τις δημόσιες αίθουσες χορού ή τις «δημόσιες συγκεντρώσεις». Στις αρχές της δεκαετίας του ΄20 του περασμένου αιώνα άρχισαν να αναπτύσσονται διαγωνισμοί στους ballroom χορούς. Το 1924, στην Αγγλία στο Imperial Society of Teachers of Dance δημιουργήθηκε Τμήμα ballroom χορών. Σκοπός του ήταν να δημιουργήσει πρότυπα πάνω στη μουσική, τα βήματα και την τεχνική των ballroom χορών. Σταδιακά, ο αθλητικός αυτός χορός εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική.
Από όλους τους χορούς σε ζευγάρια για τους αγώνες επιλέχθηκαν οι χοροί οι οποίοι είχαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον όσον αφορά το συναίσθημα και το ρυθμικό περιεχόμενο της μουσικής, χοροί στους οποίους θα μπορούσε να προστεθεί βάθος και κάποια ιδιαίτερα καλλιτεχνικά στοιχεία
Οι ballroom χοροί χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: ευρωπαϊκοί (standard) και
λατινοαμερικάνικοι (latin).
Στην κατηγορία των ευρωπαϊκών χορών η επαφή μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας είναι πιο στενή και γίνεται τόσο μέσω των χεριών όσο και μέσω της σωστής στάσης του σώματος. Διατηρείται καθ’όλη τη διάρκεια του χορού.
Στην κατηγορία των λατινοαμερικάνικων χορών η επαφή μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας είναι πιο χαλαρή συνήθως μέσω των χεριών και ενίοτε η επαφή είτε χάνεται είτε ενισχύεται με διάφορα κρατήματα και φιγούρες.